Hayat sürdükçe doğduğumuz topraklara olan hasret, özlem, sevdamız devam edecek.

Nereye gidersek gidelim köyümüzü aklımızdan asla çıkaramayız, çünkü köyümüz yüreğimizdedir. Nerde olursak olalım, hayal de olsa bir gün döneceğimiz yer memleketimizdir, köyümüzdür.

Bu hasretinizi bir nebze de olsa dindirecek, sizi köy evinizde gibi hissettirecek olan

İnegöl Şavşatlılar Derneği, Geleneksel Şavşat Kültür Evi hizmetinizde.

İnegöl Şavşatlılar Derneği binden fazla üyesi olan, Artvin kökenli hemşehrilerimizin yanında, yaşadığımız şehir İnegöl’ün tümüne hizmet eden, kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirerek kent kültürüne katkılar sunmaya çalışan bir sivil toplum kuruluşudur.

İnegöl ile ilgili her konuda söyleyecekleri olan derneğimiz, her zaman vatanının, milletinin ve bayrağının yanındadır.

İnegöl Şavşatlılar Derneği, iyi günde-kötü günde üyelerinin yanında yer alan, kardeşliğe hizmet etmeye çalışan, tüm kesimlere eşit yakınlıkta duran bir dernektir.

Derneğimiz sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında binlerce insanın katıldığı şenlikler düzenleyen, spor etkinliklerinin yanında ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunan, İnegöl’deki tüm kuruluşlarla iyi ilişkileri bulunan aktif bir dernektir.

Dernek yönetimlerinin yaptığı tasarruflar ve hayırseverlerin katkılarıyla tapusuyla birlikte 600 metrekare arsa alınmıştır. Genel kurulda alınan kararlar ve alınan istişareler sonucu, hemşerilerimizden gelen genel istek doğrultusunda mevcut arsa üzerine Derneğimizin gönül dostları, yapı denetim şirketi ve proje mühendislerimizce hiçbir ücret alınmadan Artvin Şavşat mimarisine uygun geleneksel Şavşat Evi yapılmıştır.

Temelinden çatısına kadar, her adımı heyecan, her adımı fedakârlıklarla dolu olan Şavşat evimiz, yapısı ve planı itibariyle sadece bir dernek lokali değil; hemşerilerimizin yanında tüm İnegöllülerin faydalanacağı bir merkez haline gelecektir.

Bin bir fedakarlık ve azimle ortaya çıkan bu eserin bölümleri şu şekildedir:

Bodrum Kat: Gençlik kolları kullanımında folklor, tiyatro, eğitim ve diğer kültürel faaliyetlerin yanında çok amaçlı bir toplantı alanı olarak tasarlanmıştır.

Zemin Kat: Dernek lokali olarak kullanılan bu alanda yöremize ait fotoğrafları seyrederken kütüphane ve okuma köşesinde kitabınızı okuyup, sıcak çayınızı da yudumlayacaksınız.

1. Kat: Tüm İnegöllülerin ailece Artvin yöresine ait kahvaltı ve yemekleri yiyebileceği, köşki ve ayvanda demlik çayını içebileceği, yine nostaljik ortamda kına ve nişanların yapılabileceği bir alan olan planlanmıştır.

Çatı Katı: 150 metrekarelik kullanım alanında yönetim, kadın kolları odaları, mescit, yöresel müze ve misafir grupların toplantı yapabileceği bir VİP toplantı salonu yer almaktadır.

Açık Alan Bahçe: Binanın hem önünde, hem arka tarafında özellikle yaz aylarında kullanılacak, ailece vakit geçirilebilecek bahçe bölümleri bulunmaktadır. Ön bahçe ve binanın bir çok bölümünde ayrıca yöresel kullanılan el ve tarım aletleri de sergilenmektedir.

İnegöl Şavşatlılar Derneği binası, İnegöl’de başka bir örneği olmayan Artvin ve Şavşat Kültürü’nü İnegöl’e taşıyan, tüm İnegöllülerin ziyaret edeceği, tüm İnegöl’e ait bir değerdir.

İnegöl Şavşatlılar Derneğimizin kuruluşundan bu yana, başta önceki dönem dernek başkanları ve yöneticileri olmak üzere emeği geçenlere, hemşerilerimize, hayırseverlerimize ve İnegöl Belediyemize teşekkür ederiz. Katkıda bulunanların isimleri onur köşesine yazılarak ebediyen yaşatılacaktır.

Şavşat Kültür Evimize tüm hemşerilerimizi ve İnegöl halkımızı bekliyoruz.

İnegöl Şavşatlılar Derneği tüm İnegöllülerin derneğidir.